HTML

Szávuly Mihály-Zsolt blogja

A nap vicce

Friss topikok

Linkblog

Mit tegyünk - vagy ne tegyünk - a másnaposság ellen?

Szávuly Zsolt 2010.02.04. 20:17

Hogy elkerüljük a másnaposságot, a legegyszerűbb megoldás: NE IGYUNK!!! :D

Persze az ember sokszor ha kell, ha nem mégis iszik: ha öröme van azért, ha bánatos, akkor azért. És gyakran megesik bárkivel, hogy kicsit elszámolja a poharakat, vagy az üvegeket és ezután következik majd az, amit másnaposságnak hívnak (ami pokoli is tud lenni). Különböző lexikális meghatározások szerint a másnaposság nagy mennyiségű alkoholos ital fogyasztásának másnap jelentkező utóhatása (népies elnevezése macskajaj). A másnaposság tünetei a súlyosságtól függően lehetnek: szájszárazság, szomjúságérzet, étvágytalanság, fejfájás, ingerlékenység, zaj- és fényérzékenység, émelygés, és akár hányás is. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A tünetek súlyossága az elfogyasztott alkohol mennyiségétől, minőségétől és az egyéni érzékenységtől függ. Általában az alkoholfogyasztás abbahagyása után több órával kezdenek jelentkezni a tünetek...

Tehát mit tehetünk, ha már beleestünk ebbe az elviselhetetlen állapotba? Ugyan sok módszer van erre, akár népi, akár tudományos, de ebből sok inkább még jobban árt, mint használ.

A British Medical Journal egy 2005-ben megjelent tanulmánya szerint az alapvető probléma, hogy a másnaposság pontos okozója - természetesen az alkoholfogyasztás kézenfekvő tényét leszámítva - ismeretlen. A dehidratáció, vagyis a kiszáradás egy tényező, de valószínűleg nem az elsődleges ok. Az alkohol vizelethajtó, a másnaposságra azonban az egészségügyben dolgozó kutatók sem úgy tekintenek, mint egy kezelendő betegségre, sokkal inkább az alkoholfüggőség egy természetes kontrolláló mechanizmusaként értékelik. A LiveScience.com mindenesetre számba vette a lehetséges "gyógymódokat" pró és kontra alapon.

        Elsőként vegyük a "kutyaharapást szőrével" megoldást. Ha reggel az átitalozott éjszaka után újra poharat ragadunk, eljuthatunk egy enyhe ellazuláshoz, ami enyhíti a másnaposság tüneteit. Ezzel azonban célszerű óvatosan bánni, ugyanis ez a leggyorsabb módja az alkoholfüggőség kialakulásának, és a májnak sem túl nagy öröm, hogy az éjszakai adag lebontása mellett újabb toxinokkal bombázzuk. Célszerűbb vizet fogyasztani, minél többet annál jobb, ez legalább enyhíti az egyetlen ismert okot, a kiszáradást, így némi javulásra számíthatunk.

A második módszer a bőséges reggeli. Egy jó étel csodákra képes, különösen ha az ember azt italozás közben fogyasztja el. De ha erről már lemaradtunk, akkor is van remény hogy egy reggeli javíthat a helyzeten. A tojás ciszteint tartalmaz, ami elméletileg segít a májnak az acetaldehid toxin, vagyis az előző alkoholizálásunk melléktermékének lebontásában. A banán és a kiwi káliummal tölti fel a testet, ami a mosdó látogatásokkal távozott a szervezetünkből az átmulatott éjszaka során. A gyümölcsök cukra és leve nem annyira nagy durranás mint sokan hiszik, a gyümölcslé a kiszáradás ellen mindenesetre hasznos lehet. A jó öreg égetett pirítós viszont biztos, hogy nem nyújt semmilyen segítséget. Vannak akik szerint egy jól megpirított kenyér szene megszűri az alkoholt, ez azonban az aktív szén tulajdonsága, a kettő pedig messze nem ugyanaz.

A másnaposság egyik legjellemzőbb velejárója a fejfájás, így a legegyszerűbbnek tűnik a fájdalomcsillapítók használata, amik megszüntetik a kellemetlen sajgást. Ezzel azonban - akárcsak a ráivással - a májat terheljük. Egy vagy két tabletta elfogyasztása általában biztonságos, persze ez függ a szervezetben jelenlévő alkohol mennyiségétől is. Azzal kombinálva veszélyes párost kapunk, ami vérzést idézhet elő a gyomorban és a béltraktusokban.

Sokan egy jó erős kávéra szavaznak, amivel egy tünetet mindenképpen lehet kezelni: éberek leszünk. Mivel a kávé érszűkítő hatású, elvileg enyhítheti a fejfájást, ellensúlyozva az alkohol hatását, ugyanakkor ingerlékenységet válthat ki, egyes embereknél pedig éppen hogy fokozhatja a fejfájást. A kávé - akárcsak az alkohol - vizelethajtó, tehát fokozza a dehidratációt, súlyosbítva a másnaposságot és amikor a koffein hatása elillan, akkor még levertebbnek érezzük magunkat.

Az alvás azonban kifejezetten jó módszernek nevezhető, amennyiben az embernek van rá elegendő ideje. 

Összességében tehát elmondható, hogy ha valaki erőteljes italozásra adja a fejét, annak mindenképpen szembe kell néznie a másnapossággal, akármilyen módszerrel próbál küzdeni ellene. Az egyetlen megoldás ha megpróbálunk mértéket tartani, legalábbis addig, amíg a tudósok ki nem dolgoznak valamilyen pirulát a kezelésére.

 

 

Végül pedig egy filmajánló: Másnaposok (The Hangover) 2009-es film. Ajánlom mindenki figyelmébe!!!

Fordította és szerkesztette: Szávuly Mihály-Zsolt

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szavulyzsolt.blog.hu/api/trackback/id/tr621730219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása