HTML

Szávuly Mihály-Zsolt blogja

A nap vicce

Friss topikok

Linkblog

Nem lesz világvége 2012 december 21-én

Szávuly Zsolt 2010.02.04. 20:12

 

Apolinario Chile Pixtunnak már elege van a maja naptárból kiolvasott 2012. december 21-i világvégével kapcsolatos kérdésekből. Vége lesz a világnak, vagy sem? - teszi fel a kérdést a Discovery is. Természetesen nem - állítja az idős maja indián. "Tavaly jöttem vissza Angliából és már könyökömön jön ki ez az egész."

Pedig a világvége hisztéria még csak most fog kicsúcsosodni, amire a hamarosan a mozikba kerülő "2012" című film is rátesz néhány lapáttal. Lesz benne bőséggel földrengés, meteorzápor, szökőár, és persze a Fehér Ház is menetrendszerűen elpusztul. Az amerikaiak jelentős része tart a fenti dátumtól, fiatalok és idősebbek egyaránt. A guatemalai Chile Pixtun szerint a végítéletnapi elméletek a nyugati civilizáció szüleményei, nem a majáké.      A maják számára 2012. december 21-én egy jelentős időszak fog lezárulni, amihez néhány túlbuzgó egyén több csillagászati együttállást is talált, melyek egyszerre jelennek meg 2012-ben. Az egyik ilyen jelenség 25 800 évente ismétlődik. Mindezekkel együtt a legtöbb régész, csillagász és maja indián szerint a világvége helyett mindössze egy filozófiai, populáris csillagászati, és a média által összehordott zagyvalék zúdul majd az emberiségre. A History Channel Nostradamus és a maják "jövendöléseit" elegyítve teszi fel a kérdést: "2012 a kozmikus óra nulla napra, nulla reményre való leketyegésének az éve?"
      Mindez nagyon hasonlít az utóbbi évtizedek világvége forgatókönyveire: az 1987-es harmonikus konvergenciára, a Jupiter-effektusra vagy az X-bolygóra. Pedig 2012-nek akadnak régészeti alapjai is, ezek egyike az úgynevezett "Monument 6".

 


A hatalmas kőtáblára egy ismeretlen eredetű romban bukkantak rá egy dél-mexikói útépítés munkálatai során. A terület nagy részét már leburkolták, a táblát pedig széthordták. A lelet érdekessége, hogy ami megmaradt belőle, az a 2012-es dátummal foglalkozik. A felíratok valamilyen 2012-ben bekövetkező eseményről regélnek, aminek köze van Bolon Yokte, a rejtélyes maja istenhez, akit egyaránt társítanak a háborúhoz és a teremtéshez.     Azonban ahogy az a klasszikus kalandfilmekben lenni szokott, a szöveg vége az idő vasfogának köszönhetően olvashatatlanná vált, így a szakemberek leginkább csak találgatni tudnak. Guillermo Bernal, a mexikói Nemzeti Egyetem régésze például úgy véli, hogy az erodált betűkép azt mondja, hogy isten leereszkedik az égből. Bernal több más dátumot is beazonosított a maja ásatásokon, számos jóval 2012 utánra mutat, az egyik körülbelül 4772-t említ.
      A mai majáknak azonban kisebb gondjuk is nagyobb a 2012-es jövendöléseknél. "Ha elmennék egy maja közösségbe és megkérdezném az ott élőktől, hogy mi fog 2012-ben történni, halvány fogalmuk sem lenne róla" - mondta Jose Huchim régész. "Ha azt mondanám, hogy vége lesz a világnak, nem hinnék el. Mostanság ennél jóval valósabb problémák aggasztják a lakosságot; vegyük csak az esőt."
      A virágkorukat i.sz. 250 és 900 között élő maják igen jártasak voltak a csillagászatban. Hosszú Számítás elnevezésű naptárukban - ami i.e. 3114-től indul - nagyjából 394 éves időszakokat, úgynevezett baktunokat jelölnek. A 13 a maják szent száma, a 13. baktun pedig megközelítőleg 2012. december 21-én ér véget. "Ez a teremtés egy különleges évfordulója" - magyarázta David Stuart, a Texas Egyetem maja epigráfiai szakértője. "A maják soha nem mondták, hogy a világ véget ér, soha nem regéltek semmi rosszról, csupán feljegyezték ezt az évfordulót." 

Bernal szerint a 2012-es apokalipszis egy nyugati, keresztény koncepció, amit ráaggattak a majákra, talán mert a nyugati mítoszok már "kimerültek". Egyesek szerint a maják tudtak egy titkot, miszerint a Föld tengelye inog, minden évben egy picit megváltozik ezáltal a csillagok együttállása. 25 800 évente a Nap egy téli napforduló alkalmával egy vonalba kerül a galaxis közepével. Ez 2012. december 21-én következik be, amikor a Nap ugyanazon a ponton kel fel, ahol a galaxis fényes középpontja helyezkedik el. Sokakat ez a ritka együttállás már önmagában is megrémít.
"Csupán annyit szeretnék kérdezni ezektől az emberektől, hogy na és akkor mi van?" - reagált a felvetésre Phil Plait, a "Bad Astronomy" blog szerzője. Szerinte egyrészt az együttállás nem pontosan 2012-re esik, másrészt a távoli csillagok semmilyen erőt nem fejtenek ki a Földre. "Ez csak egy erőltetett próbálkozás, ami valamilyen csillagászati eseményt igyekszik társítani a 2012-es dátumhoz" - tette hozzá Plait.
       A régészeti leletek szerint a maják tudatában voltak ennek az együttállásnak és nagy fontosságot tulajdonítottak neki. A ciklusok végeként, egy változásként, egyfajta megújulásként tekintettek rá, szögezi le John Major Jenkins, aki két évtizeden át tanulmányozta a maja leleteket. Ann Martin a Cornell Egyetem tudósa, aki egy csillagászati tévhitekkel foglalkozó weboldalt üzemeltet, csupán annyit fűz hozzá az egészhez, hogy mivel a korábbi hasonló világvége hisztériákat is egészen jól átvészeltük, miért lenne ez másként 2012-ben? 

Forrás: http://dsc.discovery.com/news/2009/10/12/2012-doomsday.html

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szavulyzsolt.blog.hu/api/trackback/id/tr371730209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Toru 2011.04.30. 17:07:02

Húúú...

Majd nem Megszakadt a szívem.
Csak Hullócsillagok lesznek.

Nem Világ Vége.

Szávuly Zsolt 2011.04.30. 17:07:57

Így van ez. Általában minden nagy bummból csak kicsi lesz :P
süti beállítások módosítása