HTML

Szávuly Mihály-Zsolt blogja

A nap vicce

Friss topikok

Linkblog

Egy emberi élet minden egyes tank benzinért...

Szávuly Zsolt 2011.03.23. 21:17

Irak: 143 milliárd hordónyi olaj, 120000 halott; alig több mint egy millió hordó egy életért.

Líbia: 44 milliárd hordónyi olaj, még egyelőre számoljuk a halottakat, a számadást majd később adjuk.

            Mit jelent a háború? Semmiképp sem Temesvár ’89 és nem is a párizsi szakszervezeti tüntetések. A puskapor ízét utoljára az európaiak a volt Jugoszlávia területén zajló mészárlás ideje alatt érezték a nyelvükön igazán… Líbia túl messze van a Nyugat kényes orrától. Ott most emberi húst szolgálnak fel a Tomahawk harci repülő lemezén. Ha megerőltetjük magunkat talán megértünk valamit ebből.

Attól a perctől nem fogy tovább a Hold, nem történik meg a Japánt sújtó földrengés és semmiféle fajta sugárzás nem fogja veszélyeztetni a margarint, amit a kenyérre kenünk.

            Az egész csak a pénz és a hatalom harca, semmi más. Mindig is az volt és az is lesz. Olyan ez, mint mikor az első vastag ajkú egyén kezébe vett egy botot és szétzúzta a mellette élő majom fejét csupán egy banánért. És, hogy keresztény kifejezéssel is megközelítsem ugyanezt a hasonlatot: azóta így megy ez, hogy Káin megölte testvérét, Ábelt csupán irigységből, mert neki több adatott. Alapvetően a szabályok ugyanazok maradtak. Támadások, erőszak, gyilkolás, mind-mind nem jelent mást, mint egy út annak a megszerzésére, ami nem hozzád tartozik, nem a tied.

A háború bennünk van. És amikor kezdjük elfelejteni a mészárlás, brutalitás izét, tesznek róla, hogy újra eszünkbe juttassák.

Líbiában ez egy számlakiegyenlítés egy pszichopata diktátor és egy csapat demokrata között, akiket mind külön-külön bizonyos érdekek hajtanak (: egy jövőbeni választás, a kőolaj készletek megszerzése, vagy csak egyszerűen erőfitoktatás). E fölött a világ két részre oszlik: akik meghalnak és akik ezt végig nézik.

Ha igazán csendben vagyunk és jól hallgatózunk már hallani lehet, hogy ahogy bugyog az olaj a nyitott seben egy líbiai gyerek mellkasán.

Minden a hatalom és a természeti kincsek körül forog: Dél-Afrikában az arany, az arab országokban a kőolaj és a világ minden táján, főleg a szegényebb vidékeken arra törekszik mindenki, hogy minél jobban kiaknázza Földünk természeti kincseit és minél nagyobb hatalomra tegyen szert, hogy ő irányítson…

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szavulyzsolt.blog.hu/api/trackback/id/tr122766293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása